Новини

15.10.2009г. - Стерамед ООД се включи в инициативата Global Handwashing Day

Чисти ли са вашите ръцете?

15 Октомври 2009г. е обявен за Световен ден за миене на ръцете от GlobalHandwashingDay.org. Идеята се заражда преди година, когато за кратко време правителства, международни институции, граждански организации, частни компании и личности по цял свят се ангажират с популяризирането му. Междувременно се провеждат множество изследвания, които потвърждават, че значителен процент от хората по света не поддържат добра хигиена на ръцете си.
Според статистика, цитирана от GlobalHandwashingDay.org, обаче от 0 до 34% по света си мият ръцете със сапун във “важните моменти”, а над 3 млн. деца умират от диария и пневмония всяка година.

Ръцете са естествени преносители на болестотворни патогени между хората. Това става при директен контакт – ръкостискане, докосване или индиректно – при докосване на повърхности, до които имат допир и други хора. Хигиената на ръцете може да предотврати и болести като кожни инфекции, очни възпаления, грипни зарази, като има ефект дори при болните от СПИН.

Стерамед ООД, в партньорство с лаборатория по микробиология и вирусология към УМБАЛ „Царица Йоанна - ИСУЛ”, се включи в инициативата, като представи в здравното заведение автоматична, безконтактно система на хигиенна дезинфекция на ръце за публичния сектор – Steripower. С презентацията си доц. д-р Нася Хаджиева, началник на лабораторията, показа как личната превенция и хигиена са най-важните мерки, за да се предпазим от вирусни заболявания. Правилната хигиена на ръцете намалява с 50 % рискът от вирусни заболявания на устната кухина, носа и кожата, и именно затова Министерство на здравеопазването трябва да бъде инициатор на нови законови разпоредби, с които да се подобрят санитарно-хигиенните условия на обществено-достъпните места – на първо място училищата и болниците, изтъкна доц. Хаджиева.

Доц. Тодор Кантарджиев, ръководител на отдел “Микробиология” към Националния център по заразни и паразитни заболявания, национален консултант по микробиология на Министерство на здравеопазването и председател на Българската асоциация на микробиолозите, акцентира колко важно е при грипна епидемия да се създаде такава организация в лекарските кабинети, че хора, които са със симптоми и идват на преглед, да не предадат тази инфекция на другите болни. Най-важното за контрола на инфекциите в болниците, които във всички европейски държави са около 10 процента, е разбирането, че това е проблем на самото лечебно заведение. Работата на специалистите е да лекуват инфекциите, и да имат доверието на колегите си, когато им препоръчват да си мият ръцете или да дезинфекцират нещо, подчерта доц.Кантарджиев.

Всички присъстващи, специалисти и болничен персонал, имаха възможността да се убедят в практичността и ефективността на системата за автоматична, безконтактна дезинфекция на ръце – Steripower.

УМБАЛ "Царица Йоанна - ИСУЛ" - представяне на Steripower, Global Handwashing Day

УМБАЛ "Царица Йоанна - ИСУЛ" - представяне на Steripower, Global Handwashing Day


_______________
Презентация “Хей ръчички” на доц.Хаджиева (2.2 Mb, формат PPS, BG)

Bookmark this on Google Bookmarks
Share on LinkedIn
Post to Twitter
Bookmark this on Yahoo Bookmark
Share on reddit
Bookmark this on Digg