15.10.2009

Инициативата Global Handwashing Day

Чисти ли са вашите ръцете?

15 Октомври 2009г. е обявен за Световен ден за миене на ръцете от GlobalHandwashingDay.org. Идеята се заражда преди година, когато за кратко време правителства, международни институции, граждански организации, частни компании и личности по цял свят се ангажират с популяризирането му. Междувременно се провеждат множество изследвания, които потвърждават, че значителен процент от хората по света не поддържат добра хигиена на ръцете си.
Според статистика, цитирана от GlobalHandwashingDay.org, обаче от 0 до 34% по света си мият ръцете със сапун във “важните моменти”, а над 3 млн. деца умират от диария и пневмония всяка година.

Ръцете са естествени преносители на болестотворни патогени между хората. Това става при директен контакт – ръкостискане, докосване или индиректно – при докосване на повърхности, до които имат допир и други хора. Хигиената на ръцете може да предотврати и болести като кожни инфекции, очни възпаления, грипни зарази, като има ефект дори при болните от СПИН.

Стерамед ООД, в партньорство с лаборатория по микробиология и вирусология към УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ”, се включи в инициативата, като представи в здравното заведение автоматична, безконтактно система на хигиенна дезинфекция на ръце за публичния сектор – Steripower. С презентацията си доц. д-р Нася Хаджиева, началник на лабораторията, показа как личната превенция и хигиена са най-важните мерки, за да се предпазим от вирусни заболявания. Правилната хигиена на ръцете намалява с 50 % рискът от вирусни заболявания на устната кухина, носа и кожата, и именно затова Министерство на здравеопазването трябва да бъде инициатор на нови законови разпоредби, с които да се подобрят санитарно-хигиенните условия на обществено-достъпните места – на първо място училищата и болниците, изтъкна доц. Хаджиева.

Доц. Тодор Кантарджиев, ръководител на отдел “Микробиология” към Националния център по заразни и паразитни заболявания, национален консултант по микробиология на Министерство на здравеопазването и председател на Българската асоциация на микробиолозите, акцентира колко важно е при грипна епидемия да се създаде такава организация в лекарските кабинети, че хора, които са със симптоми и идват на преглед, да не предадат тази инфекция на другите болни. Най-важното за контрола на инфекциите в болниците, които във всички европейски държави са около 10 процента, е разбирането, че това е проблем на самото лечебно заведение. Работата на специалистите е да лекуват инфекциите, и да имат доверието на колегите си, когато им препоръчват да си мият ръцете или да дезинфекцират нещо, подчерта доц.Кантарджиев.

Всички присъстващи, специалисти и болничен персонал, имаха възможността да се убедят в практичността и ефективността на системата за автоматична, безконтактна дезинфекция на ръце – Steripower.

Новини